Давате ли бакшиш на фирми за почистване на мазета

Давате бакшиши на баристите, сервитьорите и фризьорите, но давате ли бакшиш на фирми за почистване на мазета? Ако е така, колко бакшиш трябва да дадете?

За да разберем по-добре даването на бакшиш и кога е подходящо, нека да разгледаме неговата история.

От 18-ти век хората рутинно давали бакшиши за услуги. Има много причини, поради които хората дават бакшиш. Мнозина дават бакшиш, за да покажат своето богатство или да изпълнят дълга си, докато други дават бакшиш, за да покажат искрена благодарност или да покажат щедростта си. Даването на бакшиши е норма в някои сектори на услугите, като ресторанти и салони. Но в други индустрии бакшишът често зависи от личните предпочитания.

Даването на бакшиш на чистач, нает от професионални фирми за почистване на мазета, не е нещо, което се очаква, но има своето място. Като служители на почистваща фирма, професионалните чистачи нямат право на допълнителни бакшиши, но оценяват любезността.

Трябва ли да дадете бакшиш на товарачите?

Няма прост отговор да или не на този въпрос. Зависи от ситуацията. Въпреки че не е необходимо оставянето на допълнително възнаграждение за професионални почистващи услуги и хамали, често е хубаво да го направите и много хора го правят.

Ако вашият чистач върши добра работа и предоставя отлично обслужване, бакшишът може да бъде добър жест. Също така е хубаво да дадете съвет, ако вършите повече работа, отколкото обикновено се изисква за почистване на цялата къща.

Трябва ли да дадете бакшиш на хамалите?

Независимо дали е редовно почистване или не, може да решите да дадете бакшиш. Накратко, макар и рядко очаквани, съветите се оценяват.

Ако сте наели обикновен чистач, който почиства дома ви всяка седмица или нещо подобно, може да искате да му дадете бакшиш като празничен бонус. По този начин не е нужно да оставяте бакшиш всеки път.

Дайте бонуса около празниците, тъй като повечето хора оценяват получаването на допълнителни пари по това време на годината.

Какъв е вашият бюджет?

Разходите винаги трябва да се извършват според вашия бюджет. Уверете се, че знаете колко ще ви струва всичко и дали се очакват бакшиши, когато наемете чистач.

Вашият бюджет трябва да покрива общата сума, необходима за плащане на сесията за почистване, но трябва да включите и бакшиша в си. Даването на бакшиши е жизненоважно за много професионални чистачи, които работят в почистващата индустрия.

Когато не може да си позволите да дадете бакшиш, може да помислите да платите за услуги по почистване на дома. Поддържайте бакшиша поне 15 процента, но ако бюджетът ви го позволява и хамалите са свършили отлична работа, не се колебайте да дадете повече.

Колко голяма е работата?

Когато давате бакшиш, използвайте здравия разум. Може да се нуждаете само от стандартен съвет или съвет само за рутинно почистване на къщата в края на годината.

Каквото и да е решението ви, ако очаквате по-задълбочено почистване от обикновено или домът ви е голям, помислете за по-голям бакшиш, тъй като вашият почистващ екип трябва да работи много усилено. Освен това, ако поискате нещо допълнително, което обикновено не правят, като например организиране на стая или пране, добавете това към своя съвет.

Обади се сега!

Scroll to Top