Почистване на двор за засаждане на трева през есента

Склонни сме да започнем градинарството през пролетта. Природата оживява, всичко започва да расте и цъфти. Но се оказва, че засаждането на морава, през есента може да бъде по-изгодно от пролетното засяване. При какво време да започнете озеленяването на тревните площи и какви са предимствата на засаждането, преди зимата, ще разкажат експертите на izvozvane.com.

Възможно ли е да засадите морава през есента

Есенната почва се характеризира с добра влажност, въздухът все още е топъл, издънките на плевелите вече не са толкова активни. Всичко това има положителен ефект, върху образуването на кълнове и укрепването на корените. Кога точно трябва да засадите моравата си през есента? Ако се заемете с работата, през последната седмица на август – началото на септември, тогава до първите студени нощи височината на кълновете ще е до 10 см!

Освен това, през пролетта може просто да няма достатъчно време за градинарство. Изкопаване, засаждане, оформяне, поливане, обработка на растения, организиране на оранжерии. Летните жители рационално изтласкват грижата за двора на заден план. Разбира се, можете да планирате почистване на двор, през лятото. Но щом се появят нежни издънки, горещи слънчеви лъчи ги очакват и може да се окаже пагубно за тях. Младата трева ще стане изсъхнала за кратко време. Освен това изобилието от плевели ще съсипе младата трева.

През есента градинарите имат много повече свободно време. Почвата е в очакване на зимните култури, дъждовете ще осигурят поливане, първото леко застудяване ще предпази младите издънки от плевели. Следователно, на въпроса „Възможно ли е да засадите морава през есента?“, недвузначният отговор е „Да!“.

Как да засадим морава през есента

За озеленяване на обекта се купуват готови тревни смески. Изберете ги според предназначението им: спортна или декоративна морава. Първият е особено силен. Издържа на механични повреди, летни горещини, замръзване. Декоративната трева е разделена на партерна и ландшафтна градина. Първият често се избира, когато е необходимо да се посее голяма площ. Той е дебел, гладък, но много капризен в грижите. Предпочита се като „фон“ за единични дървета, цветни лехи, беседки. За летни вили често се купуват смеси за озеленяване. Тази трева е мека, но силна. Лесно се реставрира и е издръжлива.

Въпреки такова разнообразие от треви, техните климатични изисквания са приблизително еднакви. Когато определят времето за сеитба на тревата през есента, те следват правилото: минималният брой дни, преди настъпването на първото студено време е 40. През този период семената ще се излюпят, ще растат и корените ще станат по-силни. Топлата суха есен удължава този период до 25 септември. Ако забавите сеитбата, тревата няма да има време да расте и ще замръзне.

Как да засадите трева, през есента:

Пак повтаряме, започва се с Почистване на двор. След това започнете подготвителната работа, през лятото. Почвата трябва да бъде изравнена и леко уплътнена;

Наторете почвата 7 дни, преди засаждането. Подходящо е комплексно лекарство с азот;

За озеленяване изберете спокоен ден. Първо, семената се засяват равномерно по парцела, а след това напречно. Леко „срешете“ земята с гребло;

Поръсете засятата трева с торф и се разходете със специална пързалка. Тогава вятърът няма да издуха семената;

Поливайте площта, чрез дъждуване – водата се пръска под формата на дъжд, върху почвата. Това повишава влажността на земята и приземния слой въздух. След като приключите работата, не забравяйте да почистите инструмента, така че да издържи по-дълго.

Как да се грижим през есента за тревата

Когато се появят първите издънки, ще се излюпят и малък брой плевели. Затова е важно да се грижим за моравата и да я поддържаме в добро състояние. Есента е сезонът на дъждовете, така че природата ще свърши част от работата вместо вас. Но ако внезапно настъпи сухо време, не забравяйте да поливате мястото редовно. Външният вид на вашата морава зависи от водата.

Винаги искате зелените да имат наситен и сочен цвят. Тя също се нуждае от повече храна. Обогатете почвата с тор. Двугодишен хумус е много подходящ. В рамките на една седмица ще се забележат положителни промени в качеството на тревата.

Дори, през есента не трябва да забравяте за външния вид на вашата тревна площ. Тревата расте много бързо и за кратко време достига голяма височина. Някои летни жители, разбира се, оставят нещата така, както е, но повечето все пак искат да придадат на двора вид на английска морава. Препоръчително е да се отреже за първи път на височина 10 сантиметра. Отрязването ще стимулира растежа на нови стъбла и развитието на корени. По правило това ще е достатъчно, за да оставите моравата до пролетта. След като снегът се стопи, зелената трева ще радва окото ви.

Засяването на морава, през есента е доста прост и евтин процес. Ако подходите към озеленяването отговорно и своевременно, тогава не би трябвало да има проблеми. И следващото лято вашата селска къща ще бъде заобиколена от шикозна зелена трева и погледа на всички съседи!

Повече за услугите на екипи по почистване на двор, вижте на този линк: https://www.izvozvane.com/pochistva-dvorove.

Scroll to Top