Методи и средства за борба с хлебарки

Хлебарките са смятани за вредители на територията на човека. Ако решите сами да се справите с тези насекоми в дома, това може да се окаже доста трудоемък и продължителен процес. Има няколко начина за убиване на хлебарки. Кои са те, разберете със съдействието на Превента ДДДД.

Методи за борба с хлебарки с борна киселина

Има много популярни начини за борба с хлебарки. Сред тях са замразяване, използването на нитрати и така нататък. За най-ефективен народен метод за борба с хлебарки се смята използването на борна киселина. Това се използва за обработка на местообитанията на насекомите. Такива места са килери; зоните в близост до дървени, кухня, зад мебелите, в близост до водопроводни тръби и в близост до тоалетната. Борната киселина започва да действа само ако попадне в стомаха на хлебарка. Може да забележите ефекта от този метод само след седмица.

Използвайки тяхната слабост към храната, може да приготвите стръвта. Най-често се използват картофи или яйца, добавяйки от захар към вода и борна киселина. От тази маса се оформят топки, които и се разпространяват на различните места, където се натрупват хлебарките.

Химически метод за контрол на хлебарки

Днес има голям асортимент от химикали за контрол над хлебарки. За съжаление, обаче те имат много странични ефекти:

Съществува голяма вероятност насекомите да не изчезнат напълно, тъй като развиват имунитет, срещу инсектицидите. Това става с течение на времето, а ефектът може да бъде незначителен;

Наличието на постоянни, неприятни миризми. Дори след общото почистване в къщата или апартамента концентрацията на неприятна миризма ще трае дълго време;

Инсектицидите, са изключително опасни за хората и животните. Хората с алергии трябва да внимават за такива препарати.

Сред химикалите има основно две форми. Те са:

Гелове – включват инсектицид, хранителни добавки, различни сгъстители и ароматизатори, които привличат хлебарките с миризмата си. Действието на геловете се забелязва едва, след три до четири дни.

Аерозоли – това е едно от най-ефективните средства в борбата, срещу хлебарки. С помощта на аерозол инсектицидът се напръсква на всички трудно достъпни места.

Механичен метод

Механичният метод за контрол и борба, срещу хлебарки представлява физическо действие над тези насекоми. Използването на различни капани, метла, чехли, прахосмукачка или мухоловка са от безопасните методи, които обаче са неефективен и трудоемък процес.

Механични средства на пазара се предлагат под формата на:

Капани – по принцип тези средства изглеждат като кутии, в които се намира отровата. Попадайки в капан, насекомите пренасят инсектицида в гнездата си и така отравят цялата колония. Този метод за борба с хлебарки може да се използват само ако няма деца или домашни любимци в дома.

Къщи – това са картонени кутии под формата на къщи. Стръвта, поставена в тази структура, привлича насекомите, а лепкавите стени не позволяват на насекомите да избягат.

Професионален контрол над вредителите

Ако ви е писнало да се борите с хлебарките сами и вашият опит не е довел до трайни положителни резултати, тогава трябва да се обърнете към фирма по професионална борба с вредителите. Тях може да откриете на адрес: www.preventa.bg. Специалистите разполагат с най-новите инструменти за унищожаване на хлебарки, така че ще видите резултата веднага след дезинсекцията.

 

Scroll to Top