Как да изберем най-добрите спортни очила с диоптрични рамки за мъже

Не всички спортисти имат добро зрение. Ако степента на късогледство, далекогледство или друго нарушение на очите не е толкова сериозно, че да пречи на спорта, могат да се носят специални очила, дори по време на състезания.

Те коригират ефективно зрението и в същото време създават удобно прилягане. На какво трябва да се обърне внимание, нека запознаем тези, които планират да купят коригиращи спортни очила с диоптри. На вашето внимание диоптрични рамки за мъже?

слънчеви очила

Характеристики на рамката

Обикновените рамки не са подходящи за хора, занимаващи се със спорт. Те не държат достатъчно плътно и на място, ограничават зрителното поле и могат да се счупят или огънат. Следователно, за тренировки и състезания се изисква специални спортни рамки. Те са:

  • по-извити от обикновено, поради което спортните очила с диоптри се прилепват, особено добре към лицето, осигурявайки допълнителна защита, срещу неблагоприятни метеорологични условия;
  • те са сравнително тънки, за да сведат до минимум зрителното поле;
  • изработени са от леки и в същото време издръжливи материали, като правило, от различни видове пластмаса: оптично влакно, кевлар, въглеродни влакна, полиамиди;
  • те имат особено добро прилягане, както благодарение на подложките за нос, които могат да се регулират, така и чрез използването на специално оформени извивки за ушите. При някои модели, извивката на ушите може да е заместена с еластична каишка.

Много очила всъщност са маска. Дизайнът на диоптрични рамки за мъже зависи, както от спорта, който се практикува, така и от индивидуални предпочитания.

диоптрични рамки

Характеристики на обектива

Поради силното огъване, много спортни рамки се инсталират стандартни коригиращи лещи с малък радиус на кривина на повърхността. Те няма да дадат желания оптичен ефект, а също могат да деформират рамката по време на монтаж. Оптималното решение в този случай са лещи със специален дизайн, оптимизирани за конкретна рамка.

В спортни очила с диоптри е необходимо да се инсталират не стъклени, а пластмасови лещи. Оптиката, изработена от поликарбонат, тривекс и други подобни материали, може да издържи на големи натоварвания и трудно се счупи. Ако въпреки това, подобни лещи се счупят, те не образуват остри фрагменти, които да представляват заплаха за окото.

Лещите на спортните диоптрични рамки за мъже, често са снабдени с допълнително покритие, което разделя продукта на няколко вида:

  • за защита, срещу ултравиолетови лъчи – такова, не само предпазва очите от ярка слънчева светлина, но и предпазва от изгаряния на ретината;
  • поляризирани спортни очила – осигурява защита, срещу отблясъци, произтичащи от отразяване на светлина от мокър асфалт, водна повърхност, сняг. Това е изключително важно за ездачи, скиори и сноубордисти, както и за тези, които се занимават с водни спортове;
  • анти-мъгла – благодарение на този ефект, очилата не пречат на спортиста ясно да възприема света, около него.
  • такива лещи могат да са и цветни. Например, за любителите на тениса се препоръчват сини или зелени лещи. За любителите на карането на ски, цветът се избира в зависимост от района, в който планират да карат – на ниски склонове с ниска инсолация или високо в планината, където има ярко слънце и големи площи отразяващи повърхности. Може да се избере защитна маска за ски при облачно време. В допълнение, фотохромните спортни очила придобиха голяма популярност.

мъжки слънчеви очила

Спортни очила със скоби за закрепване

Отделно, заслужава да се споменат спортните очила, които имат система за закрепване с клипс. В зависимост от конкретния модел, той позволява да:

  • инсталирате лещи от коригиращи очила, които използвате в ежедневието в спортни диоптрични рамки за мъже;
  • да сменяте филтрите в зависимост от условията на околната среда, като същевременно поддържате диоптрични лещи. Това е, особено важно за професионалните спортисти, които активно тренират по различно време на деня и се занимават с различни спортове.

слънчеви очила

При избора на спортни очила е необходимо да се консултирате със специалисти – офталмолози и оптометристи. Те ще ви помогнат да намерите опцията, която е най-подходяща за вас, като вземете предвид особеностите на вашата визия и спецификите на спорта, който практикувате. Наред с това почти винаги има възможност да изберете контактни лещи, а не очила.

Scroll to Top