Есенно почистване на вилата

За всички градинарите е известно, че трябва не само да завършат всички работи на обекта преди студеното време, но и да подготвят къщата за зимата.

Необходимо е да се планира всичко предварително, така че през зимата да не е необходимо да се прибират нещата само при спешни случаи.

Някои в септември, други преди старта на новия топъл сезон. Струва си да се направи това и онова в Есенно почистване на вилата.

Отстранете и почистете градинските мебели. Докато времето позволява, премахнете градинските чадъри, столове, маси. Свалете капаците от възглавничките и ги измийте. Ако все още имате детски играчки, разпилени по двора или на улицата – те трябва да бъдат химически почистени или измити.

Актуализирайте картината върху оградата, фасадите, парапетите и другите външни повърхности. На местата, където боята е изгоряла и напукана поради влиянието на атмосферните фактори, тя трябва да се почисти с метална четка.

Измийте прозорците. За да не се отлага измиването на прозорците до началото на студеното време, по-добре е да го направите през септември или в март.

Измиване на мебелите с текстил. Може да имате някои стари и позахабени такива, тогава е добре да позвъните в https://www.depo.bg/stari-mebeli-sofia.

В къщата може да се отдадете на премахване на завеси, покривки, легла – всичко това трябва да се измие. Ако имате килими, те трябва да бъдат отстранени.

Изплакнете и басейна. Така, водата не трябва да се застоява, а басейнът не е замърсен – водата трябва да се източи. След това покрийте басейна със специален тент за зимата.

Октомври обикновено носи първия студ, затова си струва да завършите основната работа по почистването именно в този месец:

За да съберете останките от реколтата в градината

Не оставяйте дърветата с плодовете, късните сортове ябълки и круши. Ако плодовете вече са паднали на земята – съберете ги и ги изхвърлете.

Проверете дренажните системи

Почистете тръбите и каналите от отпадъци.

Почистване на падналите листа

С падналите листа в страната е по-добре да направите следното: съберете ги и ги носете на компостна купчина.

Източете водата от резервоара за напояване.

Ако имате стационарен железен резервоар на улицата за поливане, просто го изплакнете с вода.

Пластмасовите резервоари и водни бъчви трябва да се измият отвътре и да се вкарат в къщата, така че да не се напукват през студената зима.

Scroll to Top