Как се определя цената на апартаментите

Цената на един апартамент обявен за продажба, може да зависи от възможността и експонираната цена. Често, не само ниската цена на квадратен метър се ръководи от купувачите, но и се определя с покупката на жилището.

И така, от какви критерии се ръководят купувачите, какви могат да станат важните аргументи и фактори, които влияят върху решението и кое определя пазарната стойност? Нека научим от агенцията за недвижими имоти.

Фактори, които влияят върху цената на жилищни недвижими имоти:

  1. Районно и жилищно настаняване

Престижността на района и неговите характеристики, инфраструктурата, спирки на обществения транспорт, наличието на промишлени предприятия или паркове и т.н. е един от най-важните фактори за формиране на цена.

  1. Вид и материал на къщата, планиране, балкони и изба, възможност за реконструкция.

Купувачите предпочитат тухлени къщи, които имат повече топлоизолация и звукови характеристики от панелните къщи, предпочитат и по-нови сгради с модерно оформление. Има и някои купувачи с повече възможности, които се спират на луксозни имоти.

  1. Етаж, на който се намира апартаментът

Често е много важно, на кой етаж е апартаментът. Липсата на асансьор ще бъде проблем за продажбата на жилища на и над третия етаж.

Безопасността от влажни (мокри стени) могат да се превърнат в проблем в продажбата на апартаменти на първия етаж и, разбира се, лошо припокриването у дома ще намали цената на квадратен метър за собствениците на най-горните етажи.

  1. Правен ли е скорошен ремонта в апартамент

Много купувачи търсят жилища незабавно с ремонт и без необходимост от капиталови инвестиции в състоянието на апартамента. Поради това ремонтът често играе важна роля в това купувачите да решат да купят апартамент.

  1. Изглед

Красива природа, атракции, добър изглед от прозореца, засаден с дървета, оборудвани с детска площадка. Всички тези допълнения добавят още към цената. Наред с това, ако жилището е ремонтирано или поне чисто, цената при продажбата ще е по-висока.

  1. Промяна в търсенето и дейността на пазара на недвижими имоти

Поради сезонните промени на пазара на недвижими имоти, икономическото и инвестиционното време, цените могат да нарастват или да паднат дори до 10-20% всеки месец.

И така, как се продава апартамент:

При оценяване на апартамент за продажба винаги се вземат предвид горните фактори и ограничения по време на продажбата, т.е. колко спешно може да се продаде имота.

След оценката и излагането на стойността на апартамента винаги има маневра за договаряне, което се разбира от купувачите на пазара на недвижими имоти като общоприето леко намаление на цените с интерес към конкретен апартамент. Въпреки че понякога се случва, „незначително преговаряне“, което може да варира 10% или повече от цената на квадратен метър.

 

 

Scroll to Top