Как да заличшиш стриите

Статистиките сочат, че 70% от представителките на женския пол страдат от неприятното пропукване на кожата, известно като стрии. Стриите се появяват в определен етап от живота на дамите и оставят като трайни видими бръчки на времето. Подобно на борбата по премахване на целулит и тук усилията, средствата и търпението трябва да са постоянни.

Преди да се спрем обстойно на борбата със стриите нека се в детайли дадем определения за:

Какво са стрии?

Стриите са в резултат на нарушения на колаген и еластин от слой фибри в тялото. Те се намират в дълбокия пласт на кожата, а в резултат на рязко опъване и свиване се появяват те. В самия начален етап на появата им цвета им е бледолилав, след това става розов, а накрая придобиват седефен и бял цвят.

Къде се образуват стрии?

Стрии засягат ханша, коремната област, бедрата, гърдите, седалището. Или казано с други думи всички меки части на тялото.

Кои са рисковете за формирането на стрии?

Появата на стриите е най-често при рязко напълняване или сваляне на килограми. Рискови периоди от етапа на жената са пубертета, бременността, кърменето и т.н. Рязко пълнеене и отслабване е гарант за проявата на стрии.

През бременността корема рязко намалява, след него гърдите, теглото се мени почти непрестанно, а кожата не успява да балансира, чрез еластичността си. Всяка бременна дама, трябва да прилага превантивни мерки в борбата със стрии. Създадени са множество специални кремове, гелове и масла против стрии. Важно е да бъде следено и теглото. Консултациите с гинеколог, личен лекар и дерматолог са задължителни.

През пубертета в организма на всеки подрастващ настъпват големи хормонални промени. Много от момичетата отслабват, но повечето от тях са склонни към напълняване. Желателно е телесното тегло да е поддържано в нормални граници без резки граници в качване и сваляне на килограми.

Бързо отслабване и рязко напълняване са третия рисков фактор за появата на стрии. Препоръчва се балансирано и здравословно хранене, което да включва големи дози плодове и зеленчуци. Редовно хидратиране на кожата, масажи в проблемните зони са само част от нещата, които се борят със стрии.

Могат ли да се премахнат образувалите се вече стрии?

Стриите се делят на два вида – едните са скоро появилите се, а другите са от години. Първият тип подлежи на третиране и обещава добри резултати след употреба на специални кремове. Втория тип стрии се отстраняват само, чрез хирургична намеса.

 

 

Scroll to Top