4 идеи да включите децата в голямото почистване на тавани и мазета

Всички в домовете си имаме складови помещения, в които с години трупаме какво ли не. От омалели дрешки, до счупени играчки и всякакви вехтории.

Сега е момента да организирате голямо почистване, а в него ви предлагаме да включите и най-малките. Казано по друг начин организирайте си почистване на тавани и мазета с децата.

За да сте още по-мотивирани в това съвместно, семейно задание всички, следвайте някои от по-долу дадените насоки:

Играчки по местата

Ако малкото каже, че неговите играчки (кукли, мечки и автомобили), не могат да спят, може да им предложите заедно да ги съберете в кошници или кутии. Така организираните легла ще се харесват на малчугана, а вие ще имате по-подредени пространства.

Постепенно това задължение ще се превърне в навик, а нещата в стаята ще изглеждат по-прибрани.

Духът на конкуренцията

В семейства с две или повече деца проблемите на чистотата и реда се появяват постоянно, принуждавайки родителите да намират нови начини за привличане на потомците за почистване на детската стая. Поканете децата да започнат незабавно да почистват стаята, като им обещаете нещо приятно. Това може да е вкусна награда, кино, любими сладки, дълги приказки на истории за лягане и т.н.

Най-добрият пример

Един от най-ефективните начини да преподавате на детето чистота и ред е личният пример на родителите. В допълнение към създаването на ред и уют в къщата децата следват с усмивка на лицето и блясък в очите, това, което вие смятате за работа, но превръщате в гира за тях.

Не се ангажирайте да правите няколко неща наведнъж, така само ще объркате детето и заедно ще се уморите бързо. Започнете да избърсвате повърхностите от прах, продължете да поставяте нещата по местата им и завършете с измиването на пода. За почистване с изнасяне на боклуци от тавани и мазета, наемете форма. Такава ще намерите на следните телефони: http://kamion.bg/pochistvane-na-mazeta-i-tavani-088-700-4000.

Когато самите вие сте в добро настроение, детето ще разбере, че няма място за скука и отчаяние в почистването, а също със сигурност ще приеме и когато го помолите да изнесе кофата с боклук.

Светещ календар

Заедно с децата можете да създадете календарен график за задължителната работа у дома или в детската стая. Начертайте на лист хартия хоризонтално и вертикално, деня от седмицата и задачите, например: оправяне на легло, сгъване на дрехите, подреждане на играчки, изтриване на прах, почистване на пода, напояване на цветята.

Всичко това са дейности, които могат да съдържат нотка на игра, а това от своя страна да накара малчугана тя да се превърне в любимата му.

 

 

 

 

 

Scroll to Top