Правилната грижа за мебели

Ако искате вашите шкафове, мека мебел, любим стол да ви служат дълго време, то изисква се редовна грижа за мебелите. В края на краищата, чистите и поддържани мебели са отличителен белег на всеки апартамент, офис или къща.

Ето някои съвети за изхвърляне на стари мебели и правилна поддръжка на мебели:

Грижа за различни полирани мебели.

Основният проблем в поправянето на този вид мебели е да се борите непрестанно с прахта. След избърсване на прах със суха кърпа, боята има свойствата да електрифицира и праховите частици, полепнали по мебелите. Така след известно време мебелите отново сменят цвета си от натрупан прах.

Ако премахнем праха с влажна кърпа, след това избършете мебелите със суха и отново се получава същия ефект като при почистване със суха кърпа. Този проблем може да се справи с антистатични агенти, които след преработка на мебелите се появяват по полираната повърхност много по-бавно.

Премахване на мазни петна от повърхността с разтворители.

Слоят лак може да увреди на слънчевите лъчи. За запазване слой лак се прилага восък. Восъкът се прилага към повърхността, а тя поглъща слънчевите лъчи и остава лъскава.

Кожените мебели също се нуждаят от грижи.

Кожените мебели са много скъпи и се нуждаят от редовни грижи.

За да бъде една мебел от кожа винаги е в отлично състояние е важно да знаете още:

Кожата е материал, който абсорбира и дава влага. В стаята, където мебелите са от кожа, влажността трябва да е 60-70 процента от времето. Ако игнорирате това състояние, кожата ще започне да съхне и ще се напука.

Когато почиствате мека мебел трябва да третира със специални средства повърхностите. Това може да е масло, което ще поддържа еластичността на кожата.

За да запазите цвета на мебелите трябва да избягвате излагането на директна слънчева светлина и не поставяте около отоплителна техника.

За да премахнете петна от грес, избършете със суха кърпа, така мазнината се абсорбира бързо в повърхността и може да стане напълно невидима.

За да премахнете прах трябва да използвате суха или влажна кърпа.

Мебели не се чистят с абразив, тъй като това може да повреди цвета.

Също може да използвате вода или различни разредители за бои, разтворители, смеси на базата на киселини и основи. Водата се абсорбира бързо в кожата и може да се появи мухъл, да се отървете много трудно. Разнообразие от средства за грижи по кожени мебели могат да съхранят за дълго цвета на кожата.

Няколко рецепти за домашна грижа:

Изплакнете със смес от равни пропорции маслиново масло и смес от оцет. След това избършете мебелите със суха кърпа.

За да освежите цвета, трябва да се смесвате оцета и растителното масло и не е необходимо да търка мебелите да блясък.

Петна от мазнина се отстраняват от полирани мебели с помощта на талк.

Петна по лакирани мебели може да отстраните с половин картофи.

Правилната грижа за всички мебели ще се запази толкова дълго, колкото е възможно и да няма да загуби първоначалния си вид. Вашите мебели винаги ще са в ред.

 

 

Scroll to Top