Хотел в София или друг начин за настаняване

Днес наречията на места за настаняване са така много, а за решилите да посетят София за една нощувка или няколко дни, или което и да е друго крайче от страната информацията, която сме подготвили все ще е от полза.

Приготвили сме списък с тълкуване на различните наречия за места за нощувки и делението им в категории, което и в частност има по-скоро технически и административен характер. Никога не е излишна информацията, особено щом става дума за внасяне на яснота и разграничение в отделните типове обекти за настаняване.

Сред най-познати и разпространени понятия в областта на туризма са:

Хотел, а той може да е с една до пет звезди. Хотел в София или която и да е част от България е най-популярното място за подслон. За хотел е въведена стандартизирана система на категоризация на обекти от 1 до 5 звезди. Така например, за да отговори на категория от три звезди, един хотел трябва да предложи на гостите: охраняем паркинг, асансьор, фоайе, рецепция, бюро за услуги обслужващи туристите, заведения за хранене и лоби-бар. Към хотелската стая са типични и подходящи размери от 15,6 кв.м. и баня с тоалетна от 4,3 кв.м. Към мебелите наличие от нощни шкафчета, масичка с леки столове, комбинирана масичка, гардероб със закачалки, шкаф за багаж, телефон, телевизор, плътни пердета, ваза, меню за рум сервиз, огледало, мини-бар, пепелници и т.н. Обслужването трябва да е на ниво, а с пристигането портиер, поемане багажа.

За бизнес хотел е характерно, освен споменатите при хотел три звезди екстри в допълнение от пълен набор от бизнес услуги. В това число е конферентна зала, аудио и видео техника, компютърни системи, безжичен Интернет и др.

Спа хотел се предлага обичайно от 4 и 5 звезди. Към условията в този тип хотел са добавени допълнителни екстри като СПА и уелнес център, водни и козметични процедури, спортни занимания, различни процедури и методи за релакс, към тях и физическо и естетическо поддържане на тяло и отделни части от него, а обслужването се извършва от квалифициран персонал. Към СПА хотел се предлага още балнео център със сауна, джакузи, басейн, парна баня, класически и лечебни масажи.

Апарт хотел е модерният жилищен комплекс. Проектират се по най-съвременен начин и предлагат услуги като хотелският тип.

Апарт хотел, предлага удобства и глезотии равноправни на домашните условия, наред с тях и допълнителни екстри от самия хотел. Съществуват различни варианти за настаняване и те включват: Едностаен апартамент, Студио или двустаен апартамент. Към това се включват и някой от основните хотелски услуги, сред които почистване, смяна на спално бельо, добавяне на тоалетни принадлежности, повикване на такси.

Мотели са тип хотели, чиято категория достига до три звезди. Предлагат заведение за хранене и забавления, сравнени с хотелите са от по-нисък клас. Мотела винаги се намира извън населено място и в близост до главен път, магистрала или по-голям пътен възел. Посещават се от пътници за кратко пребиваване и обслужват авто-туристи тръгнали към далечна дестинация и имащи нужда от почивка.

Семеен хотел може да се наеме също в София. Той е от три звезди. Капацитета на този вид места за настаняване е малък, характерно за него е ниско-бюджетното настаняване и ограничени хотелски услуги.

Scroll to Top