Топ съвети за къщовници

Посъбрахме доста съвети и съветчета за съвременните домакини. Някои от тях може да са от полза и на вас:

Грижи за огледалото

Огледалото във всеки дом играе важна роля, затова е добре то винаги да изглежда блестящо и чисто. Ето и как да се погрижим за добрия му вид:

Огледалото в дома, често е застрашено от влага. За да предотвратите лошия вид на петна по лицевата част, намажете гопо гърба с амалгама от разтопен восък и терпентин.

За ежедневно забърсване на огледало използвайте мека и суха кърпа, а невлакнеста и напоена с оцет кърпа използвайте един път месечно, за да предотвратите полепването на мокроби.

Ако гърбът на огледалото не е покрит и уплътнен стабилно, за почистването му ползвайте само суха кърпа.

Ако огледалото има тъмно петна минете го с разтвор от водка или нишадърен спирт и подсушете с кърпа.

Отвара от черен чай или синка връща блясъка на огледалата, а за да не кацат мухи по тях намажете ги с  половинка от кромид лук, след което отрийте с мека кърпа.

Грижа за посуда и печка

За да измиете една захабена на дъното бутилка, без помощ от страна на четка може да опитате следния метод – нарежете на дребни парчета вестник или старо списание и напълнете с малки топчета хартия бутилката. Сипете една лъжица пясък и енергично разклатете шишето. Дъното и стените на бутилката ще се почистят бързо, а след това остава единствено да изплакнете обилно с вода.

Друг метод за почистване на бутилки от натрупана плесен е като нарежете суров картоф на малки парченца. Допълнете с вода и разклатете отново така енергично, както в първия пример. Накрая ви остава само да изплакнете с хладка вода и сапун, а най-накрая с чиста вода.

Загорели домакински съдове може да накиснете в малко вода със сол. Оставете ги така да престоят поне 1 час и измийте с помощта на гъба и препарат за съдове.

Въпреки съвременните препарати за почистване на фурни, може да спестите малко средства, като самостоятелно подготвите домашен препарат за фурни и печки. За целта настържете домашен сапун, разтворете го във вода и добавете сода за хляб. Изтрайте стените на фурната с получената каша. Изплакнете с кърпа и чиста вода, а след това подсушете.

Стари и захабени тенджери и тигани може да върнете към нов живот с някои лесни похвати. С тях и старите електроуреди, газови котлони и фурни могат да заблестят. Достатъчно е малко внимание. Използвайте традиционни средства като оцет, сол, сода, спирт нишадърен и набухва тел за тесто. Не забравяйте, че съвременните средства за почистване на мазни и загорели петна по печки, котлони и фурни, съдържат вредни за околната среда химични вещества.

Scroll to Top